Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Sääty-yhteiskunnan lopusta 110 vuotta

 

Tänään aamun uutisista olemme saaneet kuulla että tänään on 110 vuotta siitä kun nasiet saivat äänioikeiden. Tämä on tietenkin totta mutta silti samalla puolitotuus.

110 vuotta sitten säätyihin perustuva eduskunta päätti lopettaa itsensä ja päätettiin yhtenäisestä äänioikeuteen perustuvasta eduskunnasta. Tämä tarkoitti sitä että kaikki 21 vuotiaat täysivaltaiset kansalaiset saivat oikeuden äänestää riippumatta sosiaalisesta asemasta ja sukupuolesta. Tällöin myös miespuoliset torpparit tulivat äänioikeuden piiriin yhdessä isäntiensä kanssa. Sääty yhteiskunnan tuho oli seuraus työväen vaatimuksien sekä muusta yhteiskunnallisesta murroksesta eikä sitä annettu ilman että työväestö oli vaatinut sitä äänekkäästi aikojen kuluessa. 

Saivatko naiset vasta tällöin äänestää ? Ei ihan. Sääty yhteiskunnan aikana joiden, ehkä sen loppuvuosikymmeninä, leskeillä oli mahdollisuus äänestää jos heidän edesmenneiden aviomiehen oli kuulunut oikeaan säätyyn. Tämäkin asia on selkeästi unohdettu vuosipäivän juhlinnassa, varsinkin kun halutaan muistaa asioita jotka sopii femisnistiseen politiikkaan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset