Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Sääty-yhteiskunnan lopusta 110 vuotta

 

Tänään aamun uutisista olemme saaneet kuulla että tänään on 110 vuotta siitä kun naiset saivat äänioikeiden. Tämä on tietenkin totta mutta silti samalla puolitotuus.

110 vuotta sitten säätyihin perustuva eduskunta päätti lopettaa itsensä ja päätettiin yhtenäisestä äänioikeuteen perustuvasta eduskunnasta. Tämä tarkoitti sitä että kaikki 21 vuotta täyttäneet täysivaltaiset kansalaiset saivat oikeuden äänestää riippumatta sosiaalisesta asemastaan ja sukupuolesta. Tällöin myös miespuoliset torpparit tulivat äänioikeuden piiriin yhdessä isäntiensä kanssa. Sääty yhteiskunnan tuho oli seuraus työväen vaatimuksien sekä muusta yhteiskunnallisesta murroksesta eikä sitä annettu ilman että työväestö oli vaatinut sitä äänekkäästi aikojen kuluessa. 

Saivatko naiset vasta tällöin äänestää ? Ei ihan. Sääty yhteiskunnan aikana joiden, ehkä sen loppuvuosikymmeninä, leskeksi jääneillä naisilla oli mahdollisuus äänestää jos heidän edesmenneiden aviomiehen oli kuulunut oikeaan säätyyn. Tämäkin asia on selkeästi unohdettu vuosipäivän juhlinnassa, varsinkin kun halutaan muistaa asioita jotka sopii feministiseen politiikkaan.

 

Tänään juhlin sitä että sääty yhteiskunta lopetettiin ja kaikki täysivaltaiset Suomen kansalaiset saivat oikeuden äänestää ja siten päättää omista asioistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Sekään ei työväelle riittänyt ja 50% Eduskuntapaikoista.

Pyssysille vaan piti ruveta 12 -vuotta myöhemmin naisten äänioikeudesta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Piti oikein tarkistaa miten kauas kaartilaisten historia ulottuu. Ja se ulottuu aina vuoteen 1902 nk kutsuntalakkoon jolloin porvarit ja jotkut työläiset alkoivat koota omia joukkojaan. Työväki eli nk punaiset aloitti omien joukkojen kokoomiset jo vuonna 1905 joten asia oli kytemässä kun säätyyhteiskunta lakkasi olemasta.

Pekka Iiskonmaki

#2
Nykyisissä lakoissakaan ei väkivalta ole vierasta. Loppuklausuuli on aina, että lakon aikana tehdyistä rikoksista ei rangaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset