Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Kannattajakorttien kerääminen on turvattava myös tulevaisuudessa


Sininen tulevaisuus r.y pyrkimys puolueeksi aiheutti pienen kohun Perussuomalaisten r.p. ilmoitettua että ne jotka on allekirjoittanut kannattajakortin Sinisen tulevaisuuden r.y:n rekisteröitymistä puolueeksi, tullaan erottamaan puolueesta.

 

Vaikka Perussuomalaisten ilmoitus on tiukasti katsottuna perusteltu, käveli Perussuomalaiset tällöin käytännössä tietyn rajan ylitse josta ei ole enää paluuta. Nyt vilpittömässä mielessä allekirjoitettu kannatuskortti voi aiheuttaa turhaa haittaa kannattajalle vaikkei sitä ole siihen alunperin tarkoitettu. 

 

Nyt herääkin kysymys ketkä voivat kerätä ja tutkia näitä tietoja ja voivatko jotkut luoda tästä rekisterin joita käytetään allekirjoittajia vastaan myöhemmin jossakin toisessa kontekstissa ? Kannattajakortit ovat rekisteri itsessään ja kannatuskorttien keräämistä varten luotaessa yhdistyksen tulee tarkoin  määritellä rekisterin käyttöä koskevat reunaehdot. Kannattajakortti rekistereitä ei ole tarkoitettu sitä varten että kuka tahansa pystyisi tarkistamaan allekirjoitettujen henkilösyyttä taikka alkuperää.

 

Kannatuskortteja ei saa käyttää ketään vastaan tai kenenkään toisen hyödyksi ja Oikeusministeriön tulee tarkistaa ajankohtainen lainsäädäntö, siitä onko lakeja syytä tarkentaa jotta vastaavan kaltaisilta episodeilta vältettäisiin tulevaisuudessa. Ja kannattajakorttien kerääminen olisi mahdollista myös jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miksi? Nykyisten puolueiden markkina-arvo nousee, jos kukaan ei enää pysty perustamaan uusia puolueita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

En ymmärrä. Jos haluaa kannattaa jotakin aatetta, niin miksei voi olla ylpeä siitä.

Puolue, jonka kannattamista pitää hävetä, ei ole perustamisen arvoinen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kannattajakortin allekirjoitus on tahdon ilmaisu sille että kannattaa jotakin yhdistystä liitettäväksi puoluerekisteriin. Tämä ei ole tahdonilmaisu siitä että kannattaa esim Uuvatteja (Tai Sinistä tulevaisuutta).

Juhani Vehmaskangas

Asia on juuri noin!

Itse olen sellaista miettinyt, että valtiovalta voisi edesauttaa uusien puolueiden, ja myös vaikkapa valitsijayhdistysten, perustamista siten, että luotaisiin sähköinen järjestelmä jossa kannattajakortin voisi allekirjoittaa sähköisesti. Menettely helpottaisi myös korttien laskemista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voidaanhan asia ratkaista toisinkin..eli luovutaan kannattajakorteista ja puolueen perustamisesta tulee ilmoitusluontoinen asia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tervetuloa yhden ja kahden miehen puolueet!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toinen vaihtoehto on näköjään,perussuomalaisten aloittamana,mielipidevainot.

Miten demokratialle siinä sitten kävisi?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Kannattajakortti rekistereitä ei ole tarkoitettu sitä varten että kuka tahansa pystyisi tarkistamaan allekirjoitettujen henkilösyyttä taikka alkuperää."

Niinkö?

Puolueen rekisteröintihakemukseen liitettävän luettelokortin alareunassa lukee seuraavasti allekirjoittajan nähtäväksi:

"Viranomaisen hallussa olevat puolueen rekisteröimishakemukseen liitetyt luettelokortit ovat julkisia. Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999), 24 §:n 1 momentin 32 kohta. "

Lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999), 9 § mukaan ”Jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen”.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tämä kohta on ristiriidassa sen tosiseikan kanssa että kannattajakortit muodostavat käytännössä henkilötietorekisterin ja sitä näköjään voidaan käyttää tekijäänsä vastaan.

Kannatan ehdottomasti avoimuutta sen kaikissa muodoissa mutta samalla tavallisilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen tässä asiassa.

En kannata myöskään kannata sähköiseen kannatusilmoitusten siirtymiseen koska puoluetyön perustehtäviin kuuluu olla "kansan" keskellä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kannatat ilmeisesti eri asioita kuin voimassa olevan lain säätäjät.

Kannattajakortin allekirjoittaminen on täysin vapaaehtoista ja lomakkeen alareunassa kerrotaan, että tieto on julkista. Avoimuus ja kuurupiilo ei ole mahdollista yhtä aikaa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #10

En ole nähnyt yhdessäkään lomakkeesta tuo tietoa. Varmaan se printattu pienellä fontilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset