Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Presidentinvaalit, tilannekatsaus

Pöytä on nyt pedattu ja presidenttipelin osallistujat on selvillä. Käyn tässä lävitse vain ne ehdokkaat joilla minun näkemyksen mukaisesti on todellinen mahdollisuus voittaa presidentinvaalit 2018.

Presidentinvaalit ovat etupäässä henkilövaalit ja siksi en korosta puolueita tarpeettomasti. Kaikki kyllä tietävät ehdokkaiden puoluetaustat.

 

Sauli Niinistö

Vaikka miten muotoilisi, Niinistö on tällä kertaa vaalien vahvin ehdokas. Kärsii kansan silmissä jahkailijan maineesta sekä on mielestäni väritön ja ulostulo yleensä on joten niljakas ja yrittää tuoda kannanotot siten että ne olisivat mahdollisimman ympäripyöreitä. Käyttää ulkoista valtaa harkitusti ja harkiten. Niinistöllä on kuitenkin ollut selkeä linja tärkeimpien virkamiesten nimityksissä joka ei ole ollut välttämättä ole ollut kansakunnan vihreän siiven mieleen. Jotkut Niinistön ulostulot ovat olleet harkitsemattomia kuten viime kesäinen puuttuminen Perussuomalaisten hajoamiseen voi koitua jopa Niinistön uudelleenvalinnan esteeksi. Vaikka nimellisesti Niinistö on valitsijayhdistyksen ehdokas, on Niinistö käytännössä Kokoomuksen ehdokas.


 

Pekka Haavisto

 

Haaviston etsikkoaika presidentin vaaleissa on ohi ja Haaviston jonkinlainen uutuudenviehätys on karissut kansan silmien edessä ja tilalle on tullut värittömämpi Pekka Haavisto. Tällä kertaa Haavisto kerää lähinnä vain vihreiden ääniä ja muiden vihervasemmiston kannattajien ääniä jotka eivät löydä muista ehdokkaista sitä omaa ehdokasta. Sijoitus kisassa riippuu lähinnä siitä miten muut tässä artikkelissa mainitut ehdokkaat pärjäävät kisassa ja miten hyvin Haavisto kerää vihreiden äänestäjien ääniä.

 

Laura Huhtasaari

 

Huhtasaari on ilmeikäs ja ilmeisen sanavalmis esiintyjä jonka mahdollisuuksia heikentää hänen poliittinen kokemattomuus kansan silmissä. Nyt näyttää siltä että Huhtasaaren kampanja ei ole saavuta kaikkia niitä mahdollisuuksia joita Huhtasaarella on minun näkemyksen mukaan olisi. Poliittinen kokemattomuus paistaa kannatuslukemissa mutta tästä hyvä jatkaa eteenpäin uusissa vaaleissa.

 

Paavo Väyrynen

 

No niin. Suomalaisen politiikan ikitähti ja omalla tavallaan suomalaisen politiikan superstara Paavo Väyrynen teki sen minkä lupasi ja keräsi tarvittavat kannattajakortit että pääsi mukaan kisaan. Päätös kisaan lähtemisestä tehtiin vasta keväällä 2017 joten kannattajakorttien kerääminen jäi viime tinkaan. Keräämisessä oli hankaluuksia ja sitä vauhditti maakuntien lehtiin laitetut kannattajakortit. Kallis kampanja tuotti tulosta ja monien muiden kisaajien harmiksi Väyrynen pääsee vaaleihin mukaan. Väyrynen on ehdokas joka nyt laimeasti edenneeseen kisaan vauhtia. Kukaan ei voi myöskään kiistää Väyrysen kovaa ja mittavaa kokemusta ulkopolitiikan saralla. Tämä näkyy varmasti presidenttivaalien kannatuksessa.


 

Presidenttivaalien ensimmäinen kierros käydään hyvin todennäköisesti Sauli Niinistön, Paavo Väyrysen sekä Pekka Haaviston kesken. Huhtasaari voi yllättää positiivisesti mutta nyt ei ole Huhtasaaren vuoro. Väyrynen on tämän presidenttivaalien musta hevonen joka todennäköisesti syö Niinistön kannatusta sen verran että joudutaan käymään kaksi kierrosta. Mahdollisuus todelliseen yllätykseen on olemassa.

 

Muut:

Matti Vanhanen voi Väyrysen mukaantulon myötä unohtaa oman kisansa ja mahdollisuudet jos niitä koskaan niitä on ollutkaan. Torvalds käy urheasti omaa Nato myönteistä kampanjaansa mutta ei nouse uhkaamaan neljän top ehdokkaan kisaa. Muut vihervasemmiston ehdokkaat ei saa myöskään uhriutumis-ja feministisillä kannanotoillaan mainittavia kannatuslukemia vaan lähinnä syövät toistensa ääniä.

 

 

Tästä vaaleista tuli myös linjavaalit, nyt äänestäjillä on todellinen vaihtoehto olemassa. Kärjistetysti voisi verrata tätä kahteen pilleriin, sininen pilleri vie kohti globaalia ”minulla on unelma”-tulevaisuutta ja toinen pilleri tuo tuohon kehitykseen ainakin vähäksi aikaa hidasteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan osuva arvio, mutta Pekka Väyrynen ja Matti Vanhatalo ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskustan kannatuksen tippuminen on nyt varmaa,

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskustan kannatuksen tippuminen on nyt varmaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Keskusta on matkalla siihen pienpuolueiden kastiin, johon puolueen johdon kyvyt riittävät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Piraattien ehdokas sai tuhatkunta kannatuskorttia vaikka piraatit itse katsoivat, että ne voi täyttää myös sähköisesti. Vähän harmi että se asia jäi testaamatta. Noin alhainen luku kertoo kyllä lähinnä sen, että ei tainnut löytyä vapaaehtoisia innokaita kerääjiä tai että ehdokkaaseen eivät uskoneet omatkaan?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

En oikien ymmärtänyt minkä takia tälläinen nälviminen?

Analyysi oli mielestäni hyvä, tosin en usko toiseen kierrokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset