Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Syyrian ilmapuolustus testaa F-35 kohtalon

 

Syyrian armeija on media lähteiden mukaan saanut käyttöönsä Venäjän armeijalta S-300 sarjan ilmatorjuntakalustoa, siirretty versio on joko PM2  tai PMU-2 versio.Tiettävästi Syyriaan on siirretty myös V4 sarjan rykmentti mutta tämä rykmentti ilmeisesti olisi venäläisten hallinnassa.

 

Tämä lisäksi Syyrian ilmapuolustusta on vahvistettu useilla lähi-ilmatorjuntaa suunnitelluilla ilmatorjunta kalustoilla tukemaan ja suojaamaan varsinaista S-300 ilmapuolusta.

 

Uudistus tuo Syyrian ilmapuolustuksen nykyaikaan ja lähelle sitä mitä venäläiset kykenevät torjumaan. Käytännössä Syyrian ilmatorjunnan uudistaminen ei mahdollista enää Israelin käyttää F-16 sarjan hävittäjiä vaan Israelin armeijan lähteiden mukaan tulevissa hyökkäyksissä käytetään F-35I hävittäjiä. 

 

IL-20 koneen menettämisen myötä Venäjän on pakko saada tuntuvia torjuntavoittoja Syyriaan tuodulla S-300 kalustolla mikäli Venäjä aikoo pitää kiinni uskottavasta Syyrian strategiastaan. Samalla Israelin jatkaa yrityksiään estää tai hidastamaan Iranin vaikutusvallan kasvua Syyriassa. Käytännössä tämä tilanne tarkoittaa sitä että Israel tulee käyttämään F-35 hävittäjiään Syyrian vastaan vaikka tämä tietäisi todennäköisiä tappioita.

 

Tällä tulee olemaan vaikutuksia myös Suomeen silloin kun tehdään päätöksiä seuraavasta hävittäjä mallista.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Näytön paikka kummallekin asejärjestelmälle, ja lopputulos vaikuttanee myös kaupallisiin näkymiin sekä S-300:lle että F-35:lle.

Suomen tulevan monitoimihävittäjän valintaa ei kuitenkaan ratkaise yksittäinen eikä muutama satunnainen sotatapahtuma Lähi-Idässä, vaan perusteellisen ja monipuolisen arvion kokonaistulos.

https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sanotaanko näin, että jos Israel sotatoimiin liittyvien operaatioiden yhteydessä menettäisi Syyrian ilmatilassa useamman kuin yhden F-35 hävittäjän, se ei voisi olla vaikuttamatta hävittäjävalintaan. Tällöin olisi ilmeistä, ettei F-35:n häiveominaisuuksilla olisi mitään lisäarvoa operatiivisen toiminnan kannalta, eikä niistä kannattaisi tällöin maksaa lisähintaa.

Hyödynnettäessä F-35:n häiveominaisuuksia täydellisesti sen rungon sisälle sijoittuva asekuorma jää nykymittapuun mukaan mitättömän pieneksi. Käytännön sotatoimissa on käytettävä runko ja siipiripustimia asekuorman lisäämiseksi, jolloin koneen tutkajälki kasvaa ja sen jäljitettävyys helpottuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

F-35 lienee paras tänä päivänä, mutta Suomen rahkeet eivät ilmiselvästi riitä tämän konetyypin ja teknologian hankintaan.

1960-luvulla suomalaiset ostivat neuvostoliittolaisia Mig-koneita venäläisten lenneltyä varsin vapaasti Suomen ilmatilassa liki päivittäin markkinoimassa koneitaan yli 2 Machin nopeudella. F-35 pystyy myös kaksinkertaiseen äänennopeuteen ja on ns. häivehävittäjä, eikä venäläinen peltikasa Migin tapaan.

Yhden F-35 koneen hinta lienee jo yli 100 miljoonan taalan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

F-35 ei pysty mach 2 nopeuteen, mutta sillä ei ole suurta merkitystä, koska ohjukset ovat joka tapauksessa 3 x nopeimpia koneita nopeampia.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

F-35 on liian kallis Suomen sitä ostaa ja ylläpitää. Ei vain taloudelliset resurssit riitä.

Kun noita tulee tonttiin Syyrian ilmapuolustuksen toimesta on selvää että myös venäläiset pystyvät ampumaan ne alas tarvittaessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset