Wallin Olli-Pekka Tulevaisuus omiin käsiin.

Pakollinen toinen aste on voimavarojen tuhlausta

 

Vaatimukset pakollisesta toisen asteen koulutuksesta ovat utopistisia maassa, jossa koulutuksesta ja opetuksesta on leikattu vaalikaudesta toiseen. Vaikka ajatus toisen asteen koulutuksen pakollisuudesta tuntuu ensi alkuun kannattavalta, tuo se myös ongelmia: Jos koululaiset pakotetaan ammattikoulutukseen koulun jälkeen, niin mistä löytyy tarvittavat tilat ja opettajat myös syrjäseudun opiskelijoille ? Ja väistämättä myös rahoitus ? Samoin toisen asteen oppimateriaalin ilmaisuus ei saisi olla mikään itseistarkoitus koska ilmainen oppimateriaali pitää kustantaa tällöin veronmaksajien rahoilla.

Nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä muilla tavoilla kuin pakottamalla koulutukseen josta heille ei ole siitä hyötyä. SDP:n ajamat koulutuspakot ovat vain pilvilinnojen rakentamista äänestäjille vailla todellista todellisuutta. Vaarallisempaa SDP ja vasemmistopuolueiden sekä myös Kokoomuksen ajama pakollinen esiopetus alle kouluikäisille johon kaikkien lapsien tulisi osallistua perheen tilanteesta riippumatta. Tämä on räikeässä ristiriidassa sen kanssa että perheiden oikeudesta päättää lasten edun niin vaatiessa myös millä tavalla lasten valmistautuminen koulutielle hoidetaan. Samalla tarhaikäisten esiopetus tuntuu olevan enemmänkin poliittinen asia kuin että sille olisi todellista tarvetta oppimisen kannalta. Suomi nousi maailman huipulle peruskoulun avulla ilman että lasten tuli käydä mitään esiopetusta tarhaikäisinä.

Tärkeämpää olisi pitää jatkokoulutuspaikkojen laadusta kiinni ja suomalaisten työn tekemisen kulttuurista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Vaarallisempaa SDP ja vasemmistopuolueiden sekä myös Kokoomuksen ajama pakollinen esiopetus alle kouluikäisille johon kaikkien lapsien tulisi osallistua perheen tilanteesta riippumatta.»

Pakollinen esiopetus olisi kyllä aivan välttämätöntä monille maahanmuuttajataustaisille lapsille, jotka muuten tupsahtavat ekalle luokalle osaamatta puhua suomea lainkaan.

Kysehän on usein suurperheistä, joissa lapset elävät ensimmäiset vuotensa kotona sisarustensa ja sukulaistensa kanssa, vailla merkittäviä kontakteja valtaväestöön. Epäilemättä juuri tämä on aiheuttanut valtavasti ongelmia toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajissa monissa paikoin Euroopassa.

Toki kyseessä on varsin pieni osa alle kouluikäisistä, mutta sosiaalisten ongelmien kumuloituminen alkaa helposti jo liian varhain, eikä ehkä ole enää pysäytettävissä.

Ehkä esiopetuksen oppivelvollisuutta voitaisiin kohdentaa jotenkin, jos se vain onnistutaan määrittelemään yhdenvertaisuuskriteerit täyttäen yksilötasolla, asettamatta eri ihmisryhmiä eriarvoiseen asemaan.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

No tuolta kannalta en ole ajatellut asiaa. Nyt tietenkin tiettyjen puolueiden puheet näyttävät järkeviltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset